flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Місцеві вибори

21 серпня 2020, 10:37

Місцеві вибори - 2020

Центральна виборча комісія призначила місцеві вибори на неділю, 25 жовтня 2020 року. Перші вибори пройдуть у 1 439 об'єднаних територіальних громадах. Ми обиратимемо депутатів сільських, селищних, міських рад громад. Також пройдуть чергові вибори сільських, селищних, міських голів (мерів) в усіх 24 областях України.

Оскільки в Україні відбулось укрупнення районів, і тепер замість 490 ми маємо 136 районів, то й вибори проходитимуть до райрад новостворених територіальних одиниць. Рішення ухвалено ЦВК на підставі постанови Верховної ради від 17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів», розпоряджень Кабінету міністрів від 12 червня 2020 року про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад.

Одночасно ЦВК звернулась за роз'ясненням до профільного Комітету Верховної ради і Міністерства розвитку громад та територій щодо призначення перших виборів депутатів районних рад, оскільки на сьогодні залишається певна правова невизначеність з цього питання.

Депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальних громад, де проживає до 10 тисяч виборців) обиратимуть за мажоритарною системою щодо більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади.

У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Депутатів Верховної ради АРК, обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (громад, де проживає понад 10 тисяч виборців) обиратимуть за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією відповідної АРК, області, району, міста, району в місті, селі, селищі згідно з адміністративно-територіальним устроєм або території міської, сільської, селищної територіальної громади.

Графік роботи Устинівського районного суду Кіровоградської області на період виборчої кампанії буде оприлюднений додатково.