flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання ради суддів загальних судів

14 лютого 2014, 08:08

 

Відбулося засідання ради суддів загальних судів

 

 13 лютого 2014 року в приміщенні Державної судової адміністрації України відбулось чергове засідання ради суддів загальних судів.

Відповідно до порядку денного було розглянуто звернення голови апеляційного суду Дніпропетровської області щодо вивчення організаційного забезпечення діяльності Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області. Член ради суддів загальних судів Микола Волошин констатував виявлені перевіркою численні порушення у роботі суду Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу. Рада суддів загальних судів продовжить обговорення даного питання на наступному засіданні Ради за участю голови апеляційного суду Дніпропетровської області.

Рада суддів загальних судів обговорила звернення громадянина О.Жукова щодо несвоєчасного внесення судових рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень. Разом з тим, подібні звернення щодо своєчасного внесення судових рішень до Реєстру протягом 2012 – 2013 років надійшли і від Генеральної прокуратури України.

У зв‘язку з цим, члени Ради розглянули потребу звернення до Ради суддів України щодо необхідності внесення змін до Переліку судових рішень судів загальної юрисдикції, що підлягають включенню до Єдиного державного реєстру судових рішень, в частині, що стосується ухвал судів апеляційних інстанцій, постановлених за результатами перегляду ухвал слідчих суддів місцевих загальних судів. "Довіра громадян зростає через відкритість судової влади. Своєчасне внесення рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень – це і є одна з форм відкритості", - зауважила Інна Отрош.

За результатами обговорень цього питання прийнято рішення надалі проводити моніторинг наповнення ЄДРСР та розробити функціонал програми Д-3, який автоматично блокуватиме відправку в Реєстр тих судових рішень, які згідно із затвердженим Радою суддів України Переліком не підлягають внесенню до ЄДРСР.

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк надав розгорнуту інформацію з питань організаційно – матеріального забезпечення загальних судів на 2014 рік та про недоліки і проблеми в оплаті праці місцевих, апеляційних загальних судів. За словами заступника Голови ДСА України, першочерговим питанням для Державної судової адміністрації України, як головного розпорядника бюджетних коштів, буде збільшення у 2014 році середньої заробітної плати працівників апаратів судів.

Заступник Голови Державної судової адміністрації України Віталій Положишник  поінформував присутніх щодо форм звіту про надсилання судами та отримання учасниками судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді sms – повідомлень.

Під час засідання ради суддів загальних судів створено робочу групи з вивчення стану організаційного забезпечення та діяльності Придніпровського, Соснівського районних судів міста Черкаси, Канівського міськрайонного суду Черкаської області та Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області.

Член ради суддів загальних судів Анатолій Бабій ознайомив членів Ради із затвердженням базових показників ефективності діяльності місцевих та апеляційних загальних судів та застосуванням комп’ютерної програми  Д-3. За його словами, необхідно визначення базових показників, які б відповідали міжнародним стандартам. Наразі запропоновано 17 таких показників.

Також члени ради суддів загальних судів обговорили та схвалили Концепцію реформування судової статистики та вдосконалення судової статистичної звітності. Дана концепція є спільним доробком проекту Агентства США із міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя" та ДСА України.

Рішенням ради суддів загальних судів перенесено конференцію суддів загальних судів, яка була раніше запланована на 27 лютого 2014 року. Дату її проведення буде визначено на наступному засіданні Ради 20 березня 2014 року.

Генеральний директор ДП «ІСС» Віталій Живаєв поінформував про результати щомісячного моніторингу стану забезпечення та використання апеляційними та місцевими загальними судами системи відеоконференцзв’язку у січні 2014 року, а також доповів результати щомісячного моніторингу стану використання апеляційними та місцевими загальними судами порядку щодо надсилання учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді sms – повідомлень у січні 2014 року.

Голова ради суддів загальних судів Інна Отрош наголосила, що є необхідність не тільки роз’яснювати суддям та працівникам апаратів судів, що використання sms - повідомлень – це значна економія державних коштів, але й проводити кампанію із популяризації такого виду повідомлень серед громадян.