flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судовий збір мають платити всі – комітет ВР

27 листопада 2013, 14:55

Судовий збір мають платити всі – комітет ВР


«Пропозиції щодо розширення переліку тих, хто звільняється від сплати судового збору, суперечать Конституції».

Як повідомляє кореспондент «ЗіБ», такого висновку дійшов Комітет Верховної Ради з питань правової політики, який на сьогоднішньому засіданні визнав такими, що суперечать положенням Основному Закону чотири законопроекти, подані Кабміном. Усі вони стосуються внесення змін до ст.5 закону «Про судовий збір». Зокрема, три проекти стосуються доповнення переліку пільгових категорій.

У законопроекті №2190-а пропонується звільнити від сплати судового збору державні органи приватизації у справах, пов’язаних із захистом майнових прав та інтересів держави. У проекті №2714 — Державну інспекцію з питань захисту прав споживачів, у проекті №2126а — Міністерство внутрішніх справ, його територіальні органи та вищі навчальні заклади — у справах про відшкодування особою витрат, пов’язаних з її утриманням у ВНЗ, що належить до сфери управління МВС.

Комітет визнав проекти неконституційними, керуючись п.2 ч.3 ст.129 Конституції, відповідно до якого основними засадами судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.