flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада юстиції погодила загальну кількість суддів Верховного Суду

01 листопада 2016, 14:15

 

27 жовтня 2016 року Вища рада юстиції на своєму засіданні розглянула звернення в.о. Голови Державної судової адміністрації України Булки О.А. із проханням погодити кількість суддів касаційних судів у складі новоутвореного Верховного Суду, а саме: Касаційного адміністративного суду, Касаційного господарського суду, Касаційного кримінального суду, Касаційного цивільного суду.                                                               

У відповідності до ч.6 ст.19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» кількість суддів у суді визначає Державна судова адміністрація України за погодженням з Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів.  У підпункті 1 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України закріплено, що з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» до утворення Вищої ради правосуддя її повноваження здійснює Вища рада юстиції.                                                                        

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.37 Закону «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що до складу Верховного Суду входять судді у кількості не більше двохсот, у складі Верховного Суду діють Велика Палата Верховного Суду, Касаційний адміністративний суд, Касаційний господарський суд, Касаційний кримінальний суд, Касаційний цивільний суд.                                                                                                                                                        

Відповідно до пункту 10 Прикінцевих та перехідних положень Закону кількість посад у кожному з касаційних судів визначається з урахуванням вимог цього Закону щодо палат, які обов’язково створюються у касаційному суді, порядку формування Великої Палати Верховного Суду та з урахуванням інших визначених законом вимог.                 

Враховуючи наведене, керуючись підпунктом 1 пункту 161 Розділу ХV Конституції України, частиною шостою статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», статтею 27 Закону України «Про Вищу раду юстиції», Вища рада юстиції вирішила погодити визначену Державною судовою адміністрацією України кількість суддів касаційних судів у складі новоутвореного Верховного Суду:                                    

1)  Касаційний адміністративний суд – 30;                                                        

2)  Касаційний господарський суд – 30;                                                                        

3)  Касаційний кримінальний суді – 30;                                                                            

4)  Касаційний цивільний суд – 30.                                                                                 

Таким чином, Вища рада юстиції з урахуванням звернення Державної судової адміністрації України погодила загальну кількість суддів Верховного Суду – 120 суддів.