flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про судовий збір в іноземній валюті

17 березня 2016, 13:34

 

Інформація про судовий збір в іноземній валюті

Відповідно до частини першої статті 6 Закону України "Про судовий збір" (у редакції Закону України від 22.05.2015 № 484-VIII) за поданнянерезидентами позовів, ціна яких визначається в іноземній валюті, судовий збір може сплачуватися нерезидентами в іноземній валюті з урахуваннямофіційного курсу гривні до відповідної іноземної валюти, встановленого Національним банком України (далі - НБУ) на день сплати.

Згідно з пунктом 5.6 глави 5 Положення про організацію операційної діяльності в банках України, затвердженого постановою Правління НБУ від 18.06.2003 № 254, підтвердженням виконаних за день операцій є виписки з особових рахунків клієнтів, які призначаються для видачі або відсилання клієнту.

Власником валютного рахунка, на який зараховуються надходження від сплати судового збору в іноземній валюті (№ 25133012855000, відкритий в АТ "Укрексімбанк"), є Державна казначейська служба України (далі - ДКСУ).

З метою здійснення постійного контролю за справлянням судового збору, сплаченого в іноземній валюті, ДСА України отримує від ДКСУ в електронному вигляді інформацію про зарахування до Державного бюджету України на валютний рахунок ДКСУ судового збору в іноземній валюті.

На підставі отриманої від ДКСУ інформації, ДСА України буде здійснювати підтвердження зарахування судового збору в іноземній валюті.

Для отримання підтвердження зарахування судового збору в іноземній валюті до Державного бюджету України просимо надсилати до ДСА України відповідне звернення з додаванням до нього сканованої копії документа про  сплату судового збору, наданого позивачем при зверненні до суду. Для економного витрачання бюджетних коштів та прискорення термінів опрацювання звернень на підтвердження сплати судового збору в іноземній валюті, просимо зазначені звернення надсилати лише в електронному вигляді на адресу: inbox@court.gov.ua.

Одночасно повідомляємо, що відповідно до підпункту З пункту 1 Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.08.2015 № 666 (далі - Порядок № 666), у разі сплати платежу до бюджету в іноземній валюті обов'язково вказується код класифікації доходів бюджету.

Разом з тим відповідно до пункту 2.2 Положення про порядок виконання банками документів на переказ, примусове списання і арешт коштів в іноземних валютах та банківських металів і змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 28 липня 2008 року № 216 (далі -Положення № 216), платник заповнює реквізит "Призначення платежу" в іноземній валюті таким чином, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування бенефіціару коштів в іноземній валюті.

Для заповнення позивачами призначення платежу, при сплаті судового збору в іноземній валюті, з дотриманням вимог Порядку № 666 та Положення № 216, надсилаємо рекомендації щодо заповнення реквізиту "Призначення платежу" у розрахунковому документі на сплату судового збору в іноземній валюті, викладеного українською та англійською мовами (додається). Одночасно повідомляємо, що перелік назв судів загальної юрисдикції, викладений українською та англійською мовами, буде розміщено на офіційному веб-порталі "Судова влада" у розділі Судовий збір.