flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України: Кількість заступників керівника апарату суду визначатиметься відповідно до кількості працівників апарату

05 грудня 2014, 10:31

 

Рада суддів України: Кількість заступників керівника апарату суду визначатиметься відповідно до кількості працівників апарату

04 грудня 2014, 17:09

 4 грудня 2014 року відбулося чергове засідання Ради суддів України. 

На засіданні були присутні 32 члени Ради, заступник голови Вищого господарського суду України Сергій Могил, секретар ради суддів господарських судів Альбіна Романенко, в. о. Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, представники ЗМІ.

Вищим органом суддівського самоврядування обговорено питання доступу до правосуддя людей з обмеженими фізичними можливостями. Як повідомили учасники засідання, забезпечення доступу до приміщень судів маломобільними групами населення, у тому числі інвалідами усіх категорій, та створення для них у приміщеннях судів відповідних умов є однією із складових проблем забезпечення судів належними службовими приміщеннями. Однак, розв’язання нагальної проблеми забезпечення судів належними приміщеннями відбувається повільно через ряд об’єктивних причин, однією з яких залишається обмежений обсяг фінансових ресурсів для здійснення робіт з будівництва, реконструкції та капітального ремонту. Недостатній обсяг видатків фінансових ресурсів робить неможливим і придбання приміщень відповідної площі на ринку нерухомості. У зв’язку з цим переважна більшість судів продовжує розміщуватися в приміщеннях, в яких через недостатню площу відсутня можливість створити належні умови для здійснення судочинства та забезпечити відповідні умови для суддів, працівників, учасників судового процесу, а також відвідувачам судової установи. Законом України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" капітальні видатки судам не передбачені. На сьогодні 17,8% пандусів обладнані з урахуванням вимог державних будівельних норм України, 27,4% існуючих конструкцій – не відповідають визначеним вимогам, Облаштування на входах пандусів потребують 30% судів. Разом з тим, 24,8% судів не потребують пандусів, оскільки вхід розміщується на рівні тротуару або встановлення пандусу є технічно неможливим через ряд об’єктивних причин (будівля є пам’яткою архітектури, щільність забудови, вузькість тротуару тощо). кнопки виклику (переговорні пристрої) мають 43% судів. Можливість пропуску інвалідного візка через турнікет або рамку стаціонарного металодетектора забезпечено у 21% судів, для осіб з інвалідністю облаштовано місця для ознайомлення з матеріалами справи в 37% судів.

Під час засідання проаналізовано питання забезпечення суддів службовим житлом. Як було повідомлено, станом на 1 жовтня 2014 року в черзі на отримання житла перебуває 1308  суддів, що складає шосту частину від загальної кількості суддів. За попередніми розрахунками для забезпечення суддів службовим житлом у повному обсязі необхідно близько 707 млн гривень. Разом з тим, механізм реалізації права судді на забезпечення службовим житлом на теперішній час законодавчо не закріплений, що є однією з причин вкрай незадовільного забезпечення суддів службовим житлом у всіх регіонах України та по всіх судових юрисдикціях, за  9 місяців  2014 року забезпечено службовим житлом десять суддів. З метою визначення єдиного порядку забезпечення суддів службовим житлом Радою суддів України доручено Державній судовій адміністрації України розробити відповідний Порядок.

Заслухавши та обговоривши інформацію члена Ради суддів України – голови Комітету адміністрування та організаційного забезпечення діяльності суду Григорія Алейнікова щодо внесення змін до Типового положення про апарат місцевого, апеляційного судів, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 28 вересня 2012 року № 115, погодженого рішенням Ради суддів України від 21 вересня 2012 року № 54, Радою суддів України погоджено зміни до Типового положення про апарат місцевого, апеляційного судів, відповідно до яких керівник апарату суду може мати двох заступників, якщо кількість працівників апарату суду перевищує 60 осіб, або трьох, якщо відповідна кількість працівників перевищує 140. 

Радою суддів України заслухано інформацію голови апеляційного суду Запорізької області, представника України в Консультативній Раді європейських суддів Кабінету Міністрів Ради Європи Віктора Городовенка про діяльність Консультативної ради європейських суддів, зокрема, щодо оцінювання роботи суддів, якості правосуддя та повагу до незалежності судової влади.

Також під час засідання погоджено внесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду та прийнято рішення про відзначення заохочувальними відзнаками окремих суддів та працівників апаратів судів.