flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові повістки, повідомлення та виклики надходитимуть і на електронні месенджери

03 лютого 2023, 08:49

Відповідно до Порядку про надсилання судових повісток, повідомлень і викликів, затвердженого наказом ДСА України від 23 січня №28 всі повідомлення учасникам судового процесу надходитимуть також і на електронні месенджери.

На виконання норм наказу ДП «Інформаційні судові системи» завершуються розробка сервісу щодо автоматичного надсилання судами повісток (судових повідомлень, викликів) на один із найпоширеніших месенджерів – «Viber». Впровадити сервіс заплановано не пізніше 10.02.2023 року.

Месенджер «Viber» аналогічно SMS-повідомленням, забезпечуватиме доставку текстових повідомлень на номери мобільних телефонів учасників справи, що цілком відповідає нормам процесуального законодавства в частині можливості повідомлення учасників судового процесу через інші засоби зв’язку (зокрема мобільного), які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

Водночас дані, які підтверджуватимуть надсилання та доставку таких повідомлень на «Viber», будуть надходити та зберігатися в автоматизованій системі документообігу суду (із запобіганням їх видалення чи коригування).

Сервіс забезпечуватиме суттєву щорічну економію коштів судів, оскільки вартість однієї надісланої судової повістки за допомогою месенджеру «Viber» є втричі дешевша за надсилання однієї судової повістки у вигляді SMS-повідомлення.